>>Bestuur Mabels Cottage op bezoek in Freetown

Bestuur Mabels Cottage op bezoek in Freetown

01-02-2016

Bestuur Mabels Cottage op bezoek in Freetown

Van 10 t/m 17 januari zijn de bestuursleden van Mabel's Cottage (uiteraard voor eigen rekening) op bezoek geweest bij Mabel’s Cottage in Freetown. Een geweldige ervaring.

Doel was om met eigen ogen te zien hoe het leven in Sierra Leone en met name in Freetown is en om een kleine indruk te krijgen hoe het gaat in Mabel’s Cottage zelf. Het was heel bijzonder om de jonge moeders met hun kinderen en de nieuwe zwangere meisjes te ontmoeten. Omgekeerd waren zij, tante Rosie (de verloskundige en beheerder van Mabel’s Cottage) en alle helpers ook heel blij om ons te ontmoeten en wij werden warm welkom geheten.

Er zijn op dit moment 7 jonge vrouwen in Mabel’s Cottage, plus 3 kinderen . Wij merkten dat er een prettige sfeer heerst in Mabel’s Cottage. De jonge vrouwen gaan heel vriendschappelijk met elkaar om, ze helpen elkaar, hebben samen plezier. Ze koken met elkaar. Doen elkaars haar. Doen de was. Zorgen voor de kleintjes. Houden de omgeving schoon. Ze leren veel van tante Rosie.

Bestuur Mabels Cottage op bezoek in Freetown Bestuur Mabels Cottage op bezoek in Freetown Bestuur Mabels Cottage op bezoek in Freetown Bestuur Mabels Cottage op bezoek in Freetown Bestuur Mabels Cottage op bezoek in Freetown Bestuur Mabels Cottage op bezoek in Freetown Bestuur Mabels Cottage op bezoek in Freetown Bestuur Mabels Cottage op bezoek in Freetown

De kinderen Mayango (16 maanden), Clarence (13 maanden) en Mabel (12 maanden) zijn gezond en slim. Ze lopen alle 3. Ze doen spelletjes met handjes klappen, handjes in de lucht, spelen met het speelgoed. Ze reageren goed op elkaar en op de mensen om hen heen, ze proberen te communiceren. Bij vreemde mensen kijken ze eerst de kat uit de boom, maar maken na enige tijd ook voorzichtig contact. Mayango en Mabel moesten erg aan die blanke vrouwen wennen, vonden het echt eng, maar Clarence lachte en speelde met iedereen. Om Clarence hebben we veel zorg gehad, hij was nog erg slap na zo'n 7 maanden, maar met extra calcium is hier niets meer van te merken. Mabel heeft fysiotherapie gehad voor haar handjes, die ze wat vreemd hield en daar is ook niets meer van te merken.

De 4 nieuwe meisjes zijn goed geïntegreerd en voelen zich thuis in M.C. Er zijn in december nog 2 nieuwe jonge vrouwen gekomen, maar die zijn ziek en worden voorlopig elders opgevangen waar zij een goede medische behandeling kunnen krijgen. Wanneer zij beter zijn en zonder medicijnen kunnen, komen ze weer terug in M.C. Voorlopig zullen er niet meer dan 10 meisjes tegelijk kunnen worden opgevangen in Mabel’s Cottage. De nieuwe meisjes zullen allemaal onderwijs krijgen, zowel algemene vakken als rekenen en taal, als een vakopleiding: visagie/haarverzorging, of kleding maken. Ook computerlessen zullen gegeven worden.

De moeders van Mayango, Clarence en Mabel hebben hun school afgerond. We hebben hun rapporten gezien en ze hebben het heel goed gedaan. Ze hebben alle drie een algemene opleiding en een vakopleiding visagie en haarverzorging gehad. De 3 meisjes moeten in mei na 2 jaar verblijf M.C. verlaten en dat zal niet meevallen, niet voor de jonge vrouwen , maar ook niet voor alle mensen die dagelijks hun vrijwillige bijdrage leveren aan M.C. Bij de voorbereidingen voor het vertrek, het vinden van werk en een nieuwe woonplek zullen ze geholpen worden door de bestuursleden in S.L.

In Freetown hebben we de hele week opgetrokken met het bestuur van M.C. in S.L. , mensen die dagelijks in de weer zijn voor M.C. Door onze persoonlijke kennismaking met elkaar hebben we het vertrouwen opgebouwd dat zij deskundig en betrokken genoeg zijn om langdurig de organisatie van MC ter plekke te kunnen begeleiden.

Wij zijn elke dag naar Mabel’s Cottage geweest. Daar hebben we gepraat met de bewoners, gespeeld met de kinderen en vooral onze ogen uitgekeken naar hun oplossingen voor de dingen die ze tegenkomen. Wij hebben een keer met de vrouwen gegeten, allemaal op z'n Afrikaans. Eén grote schaal heerlijke rijst met daarop wat saus van cassavebladeren, voor de Nederlanders zonder pepers. Omgekeerd zijn de meisjes ook op bezoek geweest in ons appartement en daar hebben ze pannenkoeken gegeten, echt een uitje voor ze.

Op de eerste dag in Freetown al was de pers in ons geïnteresseerd. Een hele dag heeft een cameravrouw en een presentatrice in Mabel’s Cottage opnames gemaakt en interviews gehouden.

's Avonds waren we op het nieuws en toen we de volgende dag in een heel ander deel van Freetown op een markt liepen werden we herkend en riep men: Daar gaan de vrouwen van Mabel's Cottage.

Het is allemaal voor ons een onvergetelijk ervaring geweest en we zijn trots dat ons project zo goed loopt! Ook hebben we meer zicht gekregen op de mogelijkheden in Sierra Leone zelf om het project te steunen en continueren.

De tweede hands winkel in Mabel’s Cottage kan met hulp van het bestuur in SL goed draaien. 

Het internetcafé, waar zowel computerlessen gegeven worden als geinternet of gekopieerd kan worden, kan van start gaan als er voldoende apparatuur is.

Er kan kleding (en eventueel sieraden) gemaakt worden en verkocht als er voldoende naaimachines zijn.

We zijn dus nog op zoek naar een trapnaaimachine (omdat er vaak geen elektriciteit is, zijn nieuwe machines niet handig).

En voor het internetcafe hebben we nog desktops (intelcore i3), een printer, een beamer en een kopieerapparaat nodig.

Daarnaast heeft het bestuur dringend behoefte aan uitbreiding.

Mocht u iemand kennen die ons hieraan kan helpen, dan horen we het graag.

Wij gaan door met onze werkzaamheden voor Mabel’s Cottage en het verzamelen van middelen om het werk in Freetown te kunnen blijven doen en wij zijn erg blij met alle hulp (zowel geld als goederen, maar ook persoonlijke steun) die wij van u ontvangen.

Het bestuur MC Nederland

Sitemap | © 2023 Stichting Mabel's Cottage