>>Nieuwsbrief augustus 2014

Nieuwsbrief augustus 2014

01-08-2014

Nieuwsbrief augustus 2014

Interview Zainab Turay

Wanneer ben je vertrokken naar Freetown en hoe was je reis:

Op vrijdag 25 juli 2014 vertrok ik om 06.00 uur uit Baarn en was ruim op tijd op het vliegveld van Brussel.

Het vliegtuig vertrok om 12.00 uur en 8 ½ uur later was ik in Freetown. Vanaf het vliegveld ben ik met de boot naar Freetown Centrum gevaren, de boot doet er 25 minuten over en toen was ik thuis.

Ben je dezelfde avond nog naar MC gegaan?

Nee ik ben lekker m'n bed ingedoken en de volgende morgen meteen aan de slag in M.C. We zijn begonnen met het slopen van allerlei kleine gebouwtjes van hout en steen, dat was een hele klus , maar toen alles opgeruimd was hadden we een geweldige binnenplaats met veel ruimte.

We hebben alle kamers voor de nieuwe bewoners schoongemaakt en de muren geverfd. Een vriend heeft het logo op een muur geschilderd.

Was de container met alle inventaris op tijd in de haven?

De container was prachtig op tijd, ik heb de goederen ingeklaard en wilde wachten op jullie om de container uit te ruimen en de kamers in te richten. Maar toen kreeg ik op 5 augustus jullie bericht dat Britisch Airways niet meer vloog i.v.m. de Ebola en jullie dus niet kwamen, wat was ik teleurgesteld.

Nieuwsbrief augustus 2014 Nieuwsbrief augustus 2014 Nieuwsbrief augustus 2014 Nieuwsbrief augustus 2014 Nieuwsbrief augustus 2014

Wat heb je daarna zoal gedaan in de weken dat je er was.

Alle afspraken die gepland stonden met jullie o.a. een persconferentie, T.V. optredens en dergelijk heb ik allemaal vervroegd en dus zonder jullie gedaan. We hebben de kamers ingericht en alles in orde gemaakt voor de komst van onze nieuwe bewoners.

Hoe heb je de vrouwen geselecteerd.

Mijn tante (Aunt Rosie, die verloskundige is in het Goderichziekenhuis, waar deze vrouwen komen voor controle) had 10 vrouwen geselecteerd. Ik heb ze alle tien gesproken en daaruit 5 geselecteerd die voor onderzoek naar een dokter zijn gegaan. Er zijn laboratoriumonderzoeken gedaan en van 4 van de 5 heb ik de gezondheidsverklaringen ontvangen, zij konden worden geplaatst. De 5e is niet voor onderzoek naar de dokter gegaan.

En wie zijn nu de bewoners van MC.

Jammer genoeg heb ik één van de vier weg moeten sturen. Zij wilde na 2 dagen naar haar moeder, dat vonden we goed, maar dan moest er wel een andere bewoonster mee en toen hoefde ze niet meer. Ook de volgende dag ging ze niet als er iemand met haar mee moest. Toen ze één van de volgende dagen de beurt had om te koken is ze naar de markt gegaan voor inkopen, maar is 3 uur weggebleven en iemand had haar met een man gezien. Ik heb haar toen gezegd dat ze eerlijk moest zeggen wat er aan de hand was. Ze vertelde dat ze weer bij haar vriend was en daarna heb ik haar weggestuurd. Ze moeten zich wel aan de afspraken houden.

Nu zijn onze gasten: Precious, Nancy en Adama.

Precious is 17 jaar en 5 maanden zwanger. Ze had wel een vriend, maar die zegt dat hij haar niet zwanger heeft gemaakt en die heeft haar dus in de steek gelaten.

Nancy is 16 jaar en had al proefweeën toen ik wegging, dus haar baby kan elk moment geboren worden. Nancy is verkracht, dus weet niet wie de vader is.

Adama is 19 jaar en 6 maanden zwanger. Zij is op haar verjaardagsfeestje dronken gevoerd en heeft waarschijnlijk ook drugs gekregen. Zij weet niet wat er is gebeurd, maar bleek later wel zwanger.

Deze 3 vrouwen zijn zeer gemotiveerd om weer naar school te gaan en/of een vak te leren. Daarna zijn er nog 2 vrouwen naar de dokter verwezen, maar daar had ik nog geen gezondheidsverklaring van gezien en door mijn vervroegde terugtocht konden zij niet meer opgenomen worden in M.C.

Wat heb je gemerkt van het Ebola virus in SL

Eigenlijk niets. In de omgeving waar ik was waren geen zieke mensen en ik heb ook niets gehoord van familie of dergelijk dat zij mensen kenden die besmet waren. Wat ik nog wel kwijt wil, ik wil niet onderschatten wat het Ebolavirus veroorzaakt, maar het vreemde is dat terwijl  anders in deze regentijd veel mensen sterven aan cholera en malaria, nu alleen de mensen sterven aan het Ebolavirus. Op zich geven deze laatste ziekten in eerste instantie dezelfde symptomen.

Toen ik terugging naar huis moest ik 6 uur voor vertrek op het vliegveld zijn. Voor ik de luchthaven binnenging moest ik mij wassen met chloor. Op de luchthaven werd ik elk uur getemperatuurd, ik moest een vragenlijst invullen waar ik overal geweest was in S.L. en of ik gezondheidsklachten had zoals misselijkheid en diarree. Als laatste werd er nog een stukje huid van mijn hand geschraapt, waaraan ze konden zien of ik een virus had. Voor het instappen van het vliegtuig moest ik me weer wassen met chloor. Dus alles wordt heel precies uitgevoerd.

Sitemap | © 2024 Stichting Mabel's Cottage