>>Situatie en plannen van Mabel's Cottage in Sier...

Situatie en plannen van Mabel's Cottage in Sierra Leone

06-07-2023

Situatie en plannen van Mabel’s Cottage in Sierra Leone

Inleiding

Onze missie als Stichting is dat Mabel’s Cottage in Sierra Leone een succesverhaal van zelfvoorziening is, bij de huisvesting en verzorging van de tieners hun baby’s en de opleiding van de tieners, door de bakkerij, de pinda verkoop en de samenwerking met lokale organisaties.

Situatie in Sierra Leone

De voornaamste functie van de Foundation is de verzorging, huisvesting van de tieners en hun baby en de opleiding van de tieners. De verzorging gaat goed.

In Kossoh Town is plaats voor 20 tieners en hun baby in 2 gebouwen. Er wonen momenteel 12 tieners en 2 baby’s; een van de tieners is nog zwanger. De andere baby’s zijn overleden of afgestaan; deze baby’s blijven wel in Sierra Leone. In de 8 jaar van haar bestaan heeft Mabel’s Cottage 30 tieners kunnen opvangen; in totaal zijn sinds de oprichting in 2014, 27 kinderen geboren en gehuisvest.  

De Foundation overweegt om een van de twee gebouwen in Kossoh Town in te richten voor tieners die zelfstandig voor zichzelf kunnen zorgen. Deze meisjes krijgen meer mogelijkheden en meer vrijheid om hun leven zelf in te richten een eigen huishouding te voeren en voor eigen inkomsten zorgen (naaien, kapper, taarten bakken en verkopen).  

Mabel’s Cottage Sierra Leone heeft 5 betaalde stafmedewerkers plus 5 (wisselende) vrijwilligers. Naast de huisvesting en verzorging van de tieners hebben deze stafmedewerkers en vrijwilligers er een groot aantal taken bijgekregen: de broodproductie en verkoop, nu ook aan hotels, de productie en verkoop van pinda’s en pinda produkten en de bibliotheek. Dit legt een groot beslag op en verantwoordelijkheid bij de leiding van de Foundation. De Foundation krijgt van tijd tot tijd ook steun van lokale organisaties.

Bakkerij

De bakkerij heeft naast de broodverkoop op straat en via de bakkerij ook 3 hotels als klant voor brood. Voor de hotels moeten 2 maal per dag luxe broodjes worden gebakken. Er is daarom een aparte bakker voor de hotels aangetrokken. Men wil de bakkerij ook uitbreiden met een tweede mudoven. Op termijn zal worden onderzocht of de mudovens kunnen worden vervangen door elektrische oven(s).

De broodverkopers logeren in het pand van Mabel’s Cottage in Freetown als onderdeel van een project voor tewerkstelling van zwerfjongeren, ook een voorbeeld van inclusiviteit.

Enkele tieners, waaronder vroegere bewoners van Mabel’s Cottage gebruiken de bakkerij om taarten te bakken die zij zelf verkopen. De benodigde grondstoffen kopen zij zelf in. Deze meisjes kunnen ook in de bakkerij worden ingezet om brood te bakken.

Pinda’s verbouwen

Het pindaprojekt loopt voorspoedig; er is een waterput voor de bevloeiing van de velden, voorzien van een elektrische pomp die draait op de zonnepanelen. De PVC-pijpen voor de bevloeiing zijn lokaal gedoneerd.

Het pinda projekt werkt met seizoen arbeiders; het omploegen gebeurt door derden tegen betaling. De Foundation wil de pinda’s biologisch telen en liever geen kunstmest gebruiken. Daarom wordt wissel cultuur toegepast op de velden. Men kan 4 keer per jaar pinda’s oogsten. Men overweegt in de toekomst ook de oogsten van andere pindatelers in de buurt op te kopen en die te verwerken en te verkopen.

Er is een werkplaats/ droogopslag waar de pinda’s worden gemalen en opgeslagen. Verkoop van de pindaprodukten gaat via supermarkten, benzinestations en op de markt. Ook in Kossoh Town zelf worden de pinda producten verkocht.

Daarnaast wil Mabel’s Cottage in Kossoh Town starten met het verbouwen van mais en zoete aardappelen. 

Visvijver

Op het terrein van Mabel’s Cottage in Kossoh Town is een visvijver aangelegd om extra inkomsten te generen. De vijver bestaat uit 2 bassins die kunnen worden afgesloten. De vis wordt vers of gedroogd (stokvis) verkocht. Er is voldoende water voor de visvijver.  

De bibliotheek in Freetown

De bibliotheek is de enige in Freetown; doel is leesvaardigheid verbeteren. De bibliotheek verzorgt ook bijlessen. Er werken 2 betaalde medewerkers. De bibliotheek heeft 14 PC’s en een laptop. Het ligt in de bedoeling de bibliotheek t.z.t. verder uit te bereiden. Er is daarom kontakt met de universiteit in Sierra Leone over boeken voor de bibliotheek.  

Om  de energie voorziening zeker te stellen gebruikt men een aggregaat dat al in Mabel’s Cottage in Free Town aanwezig is.

De toekomst

In de aanloop naar de verkiezingen in juni dit jaar en de hoge inflatie is het zeer onrustig in Sierra Leone. De Foundation is daardoor erg bezorgd over de veiligheid van de tieners en hun baby’s en neemt maatregelen om de tieners en hun baby’s goed te beschermen.

Momenteel zijn de  belangrijkste inkomstenbronnen voor de Foundation de opbrengsten uit brood- en pinda verkoop. De ontwikkelingen leiden tot minder afzet van brood o.a. door minder verkopers op straat en ook tot problemen bij de levering aan de hotels.

Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen:

Mabel’s Cottage Sierra Leone geeft voorlichting op scholen in Freetown. Daarnaast wordt een wekelijks sensation lesprogramma over voorlichting gegeven door 2 vrijwilligers in de bibliotheek in Freetown. Dit is een waardevol voorbeeld van inclusiviteit.

In Kossoh Town kan nu ook met de electrische pomp een milatank (watervat) vullen en m.b.v. de zon verwarmen om warm water te hebben voor douchen en wassen. Daarvoor is binnenshuis in Kossoh Town een waterleiding aangelegd.

Er komt ook internet in Kossoh Town.  

De elektrische deegmenger in de bakkerij is verplaatst naar Kossoh Town voor huishoudelijk gebruik om daar te worden aangesloten op de panelen.

Wij zijn trots op Mabels Cottage in Sierra Leone waar de staf er in slaagt om onder moeilijke omstandigheden met creatieve oplossingen de tieners en hun baby’s goed te verzorgen en ze een goede toekomst weet te geven.

Sitemap | © 2024 Stichting Mabel's Cottage