>>Zonnepanelen

Zonnepanelen

05-12-2022

Begin 2020 besloot Mabel’s Cottage Foundation om de verzorging van de tieners te verhuizen naar een dorp buiten Freetown: Kosoh Town. Men wilde een scheiding tussen de hectische broodproduktie en verkoop en de verzorging van de tieners en de baby’s, waar toch meer rust voor nodig is, op een eigen plek.

Bij ons als stichting, ontstond het idee om te proberen om elektriciteitsvoorziening in Kossoh Town met zonne-energie te realiseren. We hebben verschillende experts geraadpleegd of bezocht. Een aantal wilde graag meewerken. Met behulp van de experts hebben we eerst geïnventariseerd welke apparaten in het woonhuis moeten worden aangesloten op de panelen en hoeveel wattpiek vermogen daarvoor nodig is. 

De volgende stap was een afspraak maken met een leveranciers om het concept te bespreken en prijsopgave te vragen. We wilden de benodigde apparatuur en panelen in Nederland kopen. PVO in Rosmalen kwam ons te hulp en schonk ons alle benodigde apparatuur voor de zonne-energie en bracht ons ook in kontakt met een installateur die kon helpen met de installatie van de apparatuur. een fantastisch en zeer genereus aanbod. We zijn PVO daar erg dankbaar voor.

Alle noodzakelijke apparatuur werd verzameld door PVO. PVO zorgde vervolgens voor het transport van de apparatuur naar Amsterdam. Daar hebben we met het hele bestuur van de stichting alles in ontvangst genomen.

Inmiddels was Mabel’s Cottage in Sierra Leone ook begonnen met de voorbereidingen. De panelen en de apparatuur moesten in Sierra Leone nog goed geïnstalleerd worden. Zainab had een professioneel bedrijf ingeschakeld en ook de brandweer in Sierra Leone bood ondersteuning en advies. “Onze” installateur Joost van Breevoort had aangeboden daarbij te ondersteunen. Ook wij als stichting hielden kontakt met Mabel’s Cottage.

Zainab coördineerde de aanleg en installatie van panelen en apparatuur in SL.

Er is een aparte kamer voor de apparatuur die binnen moet staan. Die kamer moest ook voorzien worden van brandwerend materiaal. Ook moest de elektrische bedrading in huis worden beoordeeld en aangepast; eventueel moesten meerdere groepen worden geïnstalleerd. Als stichting konden we deze voorzieningen financieren.

Bij Mabel’s Cottage had men alles in gereedheid voor de ontvangst. Er werden festiviteiten georganiseerd om de aankomst van de panelen een feestelijk tintje te geven voor zover mogelijk in Corona tijd.

Een heel avontuur maar De gulle gift van de zonne energie heeft Mabel’s Cottage veel gebracht; het zorgt voor meer (studie) aktiviteiten in de avonduren.

Voor foto's hiervan: zie foto's zonnepanelen

Sitemap | © 2023 Stichting Mabel's Cottage